onsdag 30 september 2009

Stödgrupper behövs för föräldrar till döttrar

Det här är ett bra exempel på vad jag menar med att det är svårt att vara förälder till en tjej. Det är första gången jag hör någon annan än mig själv säga att det är jobbigt/synd/tråkigt att vara förälder till en flicka. Varför är det jobbigt? Jo, det ska jag berätta! Det är jobbigt p.g.a. det  Magnus Betnér också understryker. Nämligen människors sätt att bemöta flickor och pojkar totalt jävla olika! Och så bristen på förebilder!! Föräldrar till flickor har ett mycket större jobb med att uppfostra deras barn till individer med självkänsla än vad föräldrar till pojkar har. Lämnar en förälder till en pojke sitt barn på dagis kan den räkna med att minst hälften av sångerna på sångsamlingen handlar om pojkar. Som förälder till en flicka kan vi inte räkna med det. Inte ens i närheten. Och det är bara ett av många exempel där föräldrar till tjejer MÅSTE jobba, ligga på, pressa fram förändring -för att deras älskade, minst lika värdefulla, barn ska förstå att det finns en självklar plats även för dem i en grupp bestående av både pojkar och flickor, i förlängningen vårt samhälle. Föräldrar till killar och alla andra människor utgår jag från vill hjälpa till eftersom allas avkommor skulle tjäna på en förändring. Stödgrupper för föräldrar till tjejer behövs! För det är inte bara roligt. Vi har ett allvarligt problem att bemöta.



söndag 27 september 2009

Bråksnippa!

Idag sa Selda något väldigt bra. Hon sa Bråksnippa om sig själv när hon insåg att vi började tröttna på hennes tjatande. Bråksnippa! Jag blev så stolt och imponerad. Bråksnippa är ett fullgott alternativ till Bråkstake!

Bråkstake har 47900 träffar på Google, Bråksnippa har noll. Sprid ordet!



fredag 25 september 2009

YONI på radio!

Nu har det gått två veckor sedan YONI och det känns som en evighet sedan. Men nu är YONI förevigad. YONI är med på radio!
Lyssna här! 




onsdag 23 september 2009

Jag tror på ammande män!

Jag undrar om jag någonsin kommer vänja mig vid att jag då och då hör kvinnor säga att de inte är feminister. För mig finns det inga mer korkade människor än dem. En av dem heter Maria Abrahamsson.

Jag har precis tittat på Debatt från den 8 september. Det handlade om "Mjölkmannen" Ragnar Bengtssons försök till att amma sitt barn. Det var jättebra. Eller debatten kanske inte var så bra. Alla pratar men ingen blir klokare. Men jag tycker det är ett intressant ämne. Jag hoppas verkligen att han får igång mjölkproduktionen snart. Det är inte första gången jag hör om det dock. Det var en snubbe som höll på med det här för några år sedan, när jag ammade Selda, men jag vet inte hur det gick för honom? Jag hoppas det funkar det här gången, med den här mannen.

-"Det är vackert att se en mamma som ammar sitt första barn." Skulle det vara ett debattinlägg? Personligen skulle jag inte ha något problem alls med att Magnus skulle amma vårt barn om vi fick ett. Det skulle vara skönt. Det finns så mycket annat man kan göra med spädbarn för att vara nära dem och ta hand om dem. SÅ jag skulle utan problem ställa hans bröst till vårt barns förfogande och så skulle jag kunna assistera med att hämta amningskudde och kanske koka te. Jag tror inte att jag skulle vara mindre attraherad av Magnus om han skulle amma vårt gemensamma barn. Tvärt om.

Småbarnspappan Erik Hörstadius var med på Debatt. Han var så kockobäng att man undrar hur det ens är möjligt att män har lyckats förtrycka kvinnor genom alla dessa år. Fast det är klart, han avbröt och pratade högt och det är väl också en välanvänd strategi för att uppnå makt? Han menade att det är så stora biologiska skillnader på män och kvinnor och att dessa gör att kvinnor är mer förberedda att sitta stilla och amma barn. Att det alltså är lättare för en kvinna att sitta stilla? WTF?! Det är väl högst personligt? Jag hade inga problem med att amma när jag fick barn, men mina hormoner borde ju verkligen ha gjort det möjligt för mig att byta Seldas blöjor, men icke. Det fick hennes far göra för jag tyckte det var skitäckligt. Det kan ju ha med att göra att han har tre småsyskon och sett bajs förut, medan Selda var mer eller mindre den första bebisen jag sett. Hormoner eller vana? Maria Abrahamsson var inne på att ammande män var fel väg att gå för att uppnå jämställdhet. Jag tycker inte heller att jämställdhet uppnås med att män kan amma, precis som att jämställdhet inte automatiskt uppnås genom att pappor tar halva föräldraledigheten och att pappor hämtar på dagis lika mycket. Det handlar om så otroligt mycket mer. Men för det tycker jag inte att det skadar att män ammar. Allt som människor bidrar med är bra. Hon sa också att om hon varit feminist skulle hon tänka att: "Ska männen ta över det området också?!" Hade hon varit feminist hade hon inte tänkt så, enligt mig. Då hade hon gärna delat det också. En och annan av Debatts gäster uttryckte att män och kvinnor inte ska göra samma saker, att det finns andra sätt att nå jämlikhet. Jag tycker att det bästa vore om individen själv fick bestämma det. Det känns taskigt att bara för att man är kvinna förväntas man kunna och vilja amma och att mannen inte bör försöka för att han då suddar ut könsroller och tabun.

Som sagt, jag hoppas verkligen Mjölkmannen får igång det här nu. Följ pumpandet!

tisdag 22 september 2009

Sångsamling på dagis

Tanken kom till mig på allvar i torsdags för två veckor sedan. Då sjöng Selda en sång som hon bara kan ha lärt sig på dagis. Den handlade om en polis. Han lär alla vad som är rätt och fel... Jag blev ledsen när jag förstod att hon lär sig sånger där poliser är hanar och bestämde mig för att när YONI var avslutad ta mig an dagis sångsamlingar. Jag kommer precis från mitt första besök på en sådan samling. Alla sånger handlade om pojkar: Alexander tre trappor upp, Kalle Kamel, Mickel Räv, Ormen Långe och hans syster (som nämns en gång), i Tumme-sången är tummen en han osv. Två sånger handlade om karaktärer utan kön. Och det var det.

Nu har jag ont i magen. Det var superkul att vara med på sångsamlingen. Ungarna är verkligen roliga! Men jag har ont i magen. Jag tycker Kalle Kamel kan handla om Maja Kamel istället och Tummen kan vara en hon och Micke Räv kan handla om Sandra... Jag måste ju prata med dagis om att jag känner så här, men jag vet inte om jag vågar.

Jag får ta fram alternativa visor. Trycka upp ett häfte och ge dagis alternativ. Vem har bra sånger på lager?

torsdag 17 september 2009

"Super Selda hos doktorn" -ute snart!

Igår klämde Selda fingret i grinden på dagis. Hos doktorn hade man aldrig sett ett så litet barn sitta så stilla medan fingret tvättades och plåstrades om. Selda fick två klistermärken. Sen åkte vi hem.

Barnbok it is!

måndag 14 september 2009

Boktips!!

Vem är tjuven, Mirjana? är verkligen en superbra bok! Vi köpte den på press stop på Götgatan igår. Den har världens finaste illustrationer och handlar om en tjej som gör något så dumt så hennes mamma dundrar av upprördhet. Men sen ställer flickan allt till rätta igen och blir på kuppen god vän med en tokig tant som pratar för sig själv. Boken ges ut av OLIKA förlag som har massa andra böcker som också verkar bra!

Jag kollade upp lite om boken och så hittade jag den här recensionen. Varför kan man inte bara uppmuntra böcker som faktiskt handlar om tjejer? Skit i pedagogik och bla bla bla. Det är väl bara bra och roligt att böcker om aktiva tjejer blir fler? Jag välkomnar varenda en med öppna armar!

lördag 12 september 2009

YONI -Konstkupp mot Konstfacks Kukar, vernissage & packa ihop.

16 konstverk samlades in under veckan och vernissagen gick bra. Människor var som vanligt försiktigt intresserade eller utbrast: "Vilket bra initiativ!"
Vernissagen kanske inte var lika uppmärksammad som LINGAMs men Ruudt Peters (intiativtagaren till LINGAM) och Mabel Selin (pressansvarig på Konstfack) kan inte ha missat kritiken. För att vara på säkra sidan planterade jag dessutom ut information om YONI på orange lappar under LINGAMS öppnande i fredags och när jag såg att de var borttagna idag satte jag upp nya! 
   

17:30 var YONI nedtagen. Folk som gick förbi sa att de tyckte utställningen var rolig medan jag gick där och plockade och skrapade bort tejp. In i det sista var det en person som som stod och tittade på konstverken och följde listan för att läsa titlarna på alstren. Det kändes lite tråkigt att ta ner utställningen, men samtidigt bra.

Utställningen lever vidare! Jag har dokumenterat alla konstverk i YONI-utställningen och lägger upp dem här. En av konstnärerna i LINGAM ville gärna vara med i YONI då hon tyckte det var konstigt med alla snopparna. Men hon hann tyvärr inte göra ett bidrag. Ett annat konstverk mailades i sista sekund och kom inte med på utställningen men laddas upp här!

Se och njut.

                

Tack alla för pepp och fantastiska fruktsamhetssymboler i YONIS namn! Det här blev bra!

torsdag 10 september 2009

YONI -Konstkupp mot Konstfacks Kukar, dag 4

Idag har åter solen lyst över Telefonplan och över YONI.



En ny bild i mappen "artists not able to attend" har tillkommit och ett flertal nya konstverk har samlats in.

Imorgon kl 16:30 har YONI sin efterlängtade vernissage. Ni som vill får gärna komma och titta på alla fantastiska tolkningar av sexualitet och fruktsamhet i YONIS namn. Välkomna!

onsdag 9 september 2009

YONI -Konstkupp mot Konstfacks Kukar, dag 3

Idag har det blåst kanske hundratusen knop hela dagen... Men gaffatejp fanns det mycket av och nästan alla konstverk klarade sig. "Eskils Dream Pussy" har tyvärr gått sönder något, men jag har lagt den på marken vid ett av träden i utställningen och hoppas den mår bättre där.



Innan jag gick till YONI imorse kollade jag newsdesk.se och till min förvåning hade Konstfack tagit bort även de tidigare kommentarerna som växlats mellan oss:
  • Varför lingam och inte yoni?
  • Mabel Selin - 2009-09-04 16:09:
  • Hej Lovisa,
    tack för din kommentar! Jag har bett professor Ruudt Peters, som tagit initiativ till utställningen att svara. Ruudt säger att han valt lingam därför att det står för skapande och kreativitet, vilket fungerar väl på en konst- och designhögskola som Konstfack. Alla medverkande konstnärer har fått full frihet att tolka begreppet lingam, och i utställningen ges utrymme för tolkningar av båda könen. Välkommen hit och bilda dig en egen uppfattning om utställningen!
    Hälsningar
    Mabel Selin, Informatör och Pressansvarig
Under dagen var dem tillbaka igen. Men nu finns dem på bloggen också. Här verkar det som att LINGAM handlar om skapande och kreativitet och inte alls om fruktsamhet och sexualitet vilket det står i både pressreleasen samt i utställningens presentation. Jag undrar verkligen hur dem ska ha det?

Ett nytt konstverk hade skrivits upp på listan under kvällen/morgonen. En låt! Nytt YONI-godis finns äntligen i yoniskålarna och de som passerar får gärna smaka (de är sockerfria). Annars har det varit en solig men blåsig dag. Och alla som lämnar fruktsamhetssymboler när jag inte är där uppmanas att ta med tejp, tunga stenar, vad som helst som gör att konstverken inte blåser iväg.

Hittills har vi åtta fruktsamma konstverk på plats och en mapp med tre bilder som skickats genom cyberrymden. Tack!

tisdag 8 september 2009

YONI -Konstkupp mot Konstfacks Kukar, dag 2

Förbipasserande har varit mer intresserade av YONI idag än vad dem var igår. Idag har fler sett LINGAM och fler har synpunkter på professor Ruudt Peters utställning. Sekunderna innan kl. 17 fick jag en känsla av att även professorn själv undrar vad han håller på med. Detta skickade han ut på Konstfacks intern-mail (det vidarebefodrades till mig strax innan 17 av en student):


Time: 17.00
DISCUSSION
LINGAM 
Place: VITA HAVET

Discussion about the theme of the Lingam exhibition, the invited artists, the set up and the exhibition design.
8 September 17.00 in Vita Havet
Ruudt Peeters
Professor/Ädellab



Lovesocks blev inte bjuden med det ska bli spännande att höra vad som sades. De som var där får gärna berätta! Min ifrågasättande kommentar på newsdesk där jag också bjuder in Ruudt till YONI har de fortfarande inte publicerat.

Idag har varit en trevlig dag. Fint väder, konst och kreativitet. Dagens konstverk är:
Allt på samma gång/Everything at once (Zebastian Larsson, 2009)
Symbolerna nedan är hieroglyfer från det antika egypten med betydelsen kvinna eller vulva.
 

Kärlet är en vanlig yonisk symbol och förknippas ofta med begrepp som potential, möjlighet, tomrum och tomhet. Konstverket är ett försök till att manifestera värdet av just tomhet som är ett återkommande element hos många yoniska symboler.
Den mest grundläggande förutsättningen för handling, skapande eller för den delen liv överhuvudtaget är att det måste finnas ett utrymme, en begränsad rymd i vilken livet kan utspela sig. Det fundamentala kravet för kärlets ovedersägliga och oändliga potential bygger på dess förmåga att kunna innesluta ett ämne över en viss tid. Genast när detta ämne omsluts av kärlet så reduceras emellertid behållarens egen potential till potentialen av dess innehåll. Så länge kärlet saknar innehåll är det istället en oändlig resurs genom den egenskap den besitter i att kunna fyllas och tömmas. Detta på samma sätt som ett medvetande kan verka användbart i ett sammanhang i våra strävanden mot ett visst mål, trots att vår sanna potential kanske egentligen ligger i vår förmåga och vilja att förnya oss själva genom att fylla och tömma oss själva på idéer, föreställningar och åsikter.

The symbols below are hieroglyphs from ancient egypt with the significance of woman or vulva.
     
The Vessel (in the meaning of an object used as a container) is a common yonic symbol that is often associated with terms like potential, possibility, void and emptyness. The artwork is an attempt to manifest the value of that emptyness that is a reoccuring element in many yonic symbols.
The most basic demand for action, creation or even life to exist is space, a limited space in wich the life may take place. The fundamental requirement for the vessels uncontestable and infinite potential lays in its capability to store a certain substance over a certain period of time. Immidiately as the substance is encased by the vessel however, the containers potential is reduced to the potential of it's contents. As long as the vessel lacks content it appears as an infinite resource as it has the quality to be filled and emptied. This in the same way as a consciousnesses may seem useful in one context in the pursuit of one certain goal, though our true potential may actually be in our capability and will to renew ourselves through the refilling and emptying of ideas, notions and opinions.
Och via Facebook och mail har det kommit konstverk:
  
Bilderna har skrivits ut under dagen och kommer finnas för allmän beskådning på YONI imorgon!
Idag har även den kompletterande texten till ett av konstverken från igår dokumenterats och lagts in på bloggen. Läs den gärna på YONI -Konstkupp mot Konstfacks Kukar, dag 1.

Jag väntade till efter 18 med att plocka ner utställningen. En förbipasserande fick den sista YONI-godisen för idag och han berättade att han velat dokumentera YONI under eftermiddagen, men inte hittat någon att prata med. Och nu hade jag tyvärr plockat ner det mesta. Vi var i vilket fall överens om att LINGAM var en märklig utställning och att det behövs mer YONI-godisar till imorgon.

Tack för ännu en dag i YONIS namn. Vi ses imorgon!

måndag 7 september 2009

YONI -Konstkupp mot Konstfacks Kukar, dag 1


Då har första dagen gått på YONI-utställningen. Jag tycker det har gått bra. Intresse har funnits, passerande har sagt att det är ett bra initiativ. Utställningen lever sitt egna liv, information finns uppe och det är tydligt var alla kan lämna sina konstverk.

KL 10:00 hade jag satt upp skylt, mitt konstverk och väntade med spänning på den stora mediaanstormingingen till Konstfacks presskonferens. Men intresset verkade svalt för LINGAM. En reporter från radio var där. Jag förklarade vad syftet med YONI är; nämligen att lagom till LINGAMS vernissage den 11 september kunna presentera lika många fruktsamhetssymboler i YONIS namn som det finns i LINGAMS.


Innan lunch fanns det tre konstverk på plats.

 
PRISA GUD, VÄLSIGNADE ÖVERDÅD! Or PRAISE THE LORD, THEY'RE SO MANY!
The Lingam, the phallus, is everywhere. When understanding symbols we are all trained experts of the post-Freudian era, and see skyscrapers as economical phalli, straight-postured presidents as political phalli, and trees, giraffes and stalagmites as natural phalli. We search for the phallus, and we find the phallus.
The Yoni, the vulva, is everywhere, and please note that while these presented Yoni-objects are all taken from nature I do not mean to play into the hands of mystificated nature-bound femaleness, its just hard to find the yoni-shape in design and architecture, in the man made world.
Which isn't strange, as the Lingam has been widely portrayed and re-portrayed since ancient cultures.
Thousands of years of symbolic understanding.
But please let these Yoni-shapes remind you of Yonis past and present. The Yoni-shape is all around you. The Yoni itself is all around you. The first one you experience was your mothers. There will have been others, of friends, maybe your own; perhaps some were sexual to you.
Life and sex are inseparable, but not always present together. There are no contradictions in reality. Feel free to have thoughts and feelings.
Feel free to feel these Yoni objects. They're so many!


Under eftermiddagen fick utställningen leva sitt egna liv. När jag kom tillbaka ca 16 för att plocka ner den för kvällen hade två konstverk till hängts upp och lagts till på listan. Så himla roligt! Medan jag packade ner konstverken kom två konstfacksstudenter förbi som sa att de hört om YONI och att de minsann också skulle göra fruktsamhetssymboler.

 

Tack ALLA för fantastiska konstverk och uppbackning!

lördag 5 september 2009

PRESSMEDDELANDE:

Konstkupp mot Konstfacks Kukar
Konstfack har samlat världens konstnärer för att tolka sex och fruktsamhet i dagens samhälle. Konstfack visar tydligt genom sitt namnval vad de anser är utgångspunkten för ämnet, nämligen fallos.
Bloggaren Lovesocks.se tycker att Konstfacks fokus i utställningen är konventionell och exkluderande. Därför öppnar Lovesocks.se en kompletterande utställning i anslutning till Konstfacks, där vulvan får ta samma självklara plats. Samma ämnen tolkas, men under namnet YONI, en symbol för det kvinnliga könsorganet. Besökare till Konstfacks utställning uppmanas att bidra med egna verk till YONI-utställningen. Med förhoppning om att lagom till Konstfacks vernissage den 11 september kunna bidra med lika många fruktsamhetssymboler i vulvans namn som det finns i fallons.

Tid och plats: 7-12 september, utanför Konstfack.
Arrangör: www.lovesocks.se

fredag 4 september 2009

YONI

Hej allihop!

Vilka vill utforska fenomenet Yoni? Det vill jag!

Vi är några stycken som tänker oss att de som vill kan ju göra en tolkning. Och så ställer vi ut dessa den 7'e utanför Konstfack?



torsdag 3 september 2009

Konstfack och Kuk

Idag gick jag in på Konstfacks hemsida. Och först trodde jag som vanligt att jag missförstått vad jag just läst. Så jag läste igen, tänkte, kollade fakta och så läste jag igen. Men det är som jag först trodde. Den 7 september kl 9 öppnar Konstfacks utställning uppkallad efter en fallosymbol från hinduismen. Vulvasymbolen från samma kultur, nämligen Yoni, har helt glömts bort i denna utställning som ska handla om sexualitet och fruktsamhet. Vems sexualitet och vems fruktsamhet? DO-anmälan?

Presentationen, där de också nämner att Yoni är den kvinnliga motsvarigheten för Lingam.

tisdag 1 september 2009

Barnbokstävling!


På Vårdguidens hemsida finns information om hur barn utvecklas. Detta står om barn mellan 3-6 år:

”...Flickor leker ofta prinsessa och pojkarna är olika hjältar som är starka och tuffa. Det kan vara lite jobbigt som förälder att se sina barn falla in i traditionella könsroller när man gjort allt för att uppfostra barnet till en jämställd individ. Men det hör till barnets utveckling - att testa sin könsroll och upptäcka vad den innebär.”


Det är inte lite jobbigt att se ens barn falla in i traditionella könsroller. Det är hemskt! Traditionella könsroller är inget som är fysiskt, det är inget som är naturligt, det är något som barn matas med av vårt samhälle. Det som är naturligt är att barn härmar och försöker förstå sin tillvaro. Det är klart att de lär sig att det finns ord som tjej och kille och att de undrar vad det är för skillnader. Men att säga att det är naturligt att flickor identifierar sig med prinsessor och att pojkar identifierar sig med tuffa hjältar är skitsnack, det är endast en produkt av vilka förebilder dem blivit presenterade för.


Därför uppmanar jag nu samtliga som läser detta att vässa pennorna och börja producera barnböcker som ger ungarna alternativ. Två tävlingar finns för tillfället:

En barnbokstävling!

En till barnbokstävling!


Det är också dags att Vårdguiden ändrar sin information till föräldrar tycker jag. Från: ”Flickor leker ofta prinsessa och pojkarna är olika hjältar som är starka och tuffa...” Till: ”Det tillhör barnens utveckling att testa sin könsroll och upptäcka vad den innebär.” För det skulle ju räcka. Sedan hur flickorna och pojkarna uppfattat sin könsroll/förebilder har inte Vårdguiden ett dugg med att göra!


Vårdguidens information som i övrigt är bra och intressant.