fredag 13 november 2009

De vann mot Toys r us



Det här inspirerar inte bara barn och ungdomar att påverka, utan även oss föräldrar. Det inger hopp om att det faktiskt är möjligt. Titta på inslaget ni med!

text hämtad från www.svt.se, 13/11-09:
Killarna krigade och tjejerna poserade - helt fel tyckte skolklassen i Växjö. De anmälde till Reklamombudsmannen och fick rätt.
Nelly Psajd och Fredrik Elm gick i sjätte klass när de hade grupparbete om stereotypa könsroller. Klassen gick igenom Toys r us leksakskatalog och upptäckte flera saker som de tyckte var fel:
- Det var så mycket fel i katalogen. Tjejerna poserade och var söta medan killarna var coola, säger Nelly.
- Killarna krigade och hade smuts i ansiktet, fortsätter Fredrik.
Klassen nöjde sig inte med att diskutera katalogen. De anmälde Toys r us till Reklamombudsmannen.
- De tog upp det på möte efter möte och nu, tio månader senare, fick vi besked om att det faktiskt var könsdiskriminerande, säger Fredrik.
Så det går att förändra?
- Ja, det tycker jag att vi har bevisat genom att fälla Toys r us, säger Fredrik.
Årets katalog då?
När Reas reporter går igenom årets leksakskatalog från Toys r us tillsammans med Nelly och Fredrik tycker de att det ser bättre ut men att vissa könsstereotypa mönster finns kvar:
- Nu är det samma färg på alla sidor, men det är fortfarande så att tjejerna poserar och killarna är mer tuffa, säger Nelly.
Moa Frygell/REA

1 kommentar:

  1. Fan va bra! Heja kidzen! Man kanske borde börja anmäla saker. Jag undrar hur många saker man ser på en dag som har en realistisk chans att leda till fällande dom.

    SvaraRadera