torsdag 26 november 2009

Sånger sökes!

Alla som har tips på sånger om tjejer hör av er snarast. Idag när jag lämnade Selda på dagis frågade jag om de ännu börjat sjunga om tjejer på samlingen. De sa att de inte gör det i dagsläget. Det är ju ett tag sedan jag nämnde att alla sånger de sjunger handlar om pojkar, men ingenting har hänt. Alla som har sånger om tjejer hör av er.

fredag 20 november 2009

Mot könsdiskriminerande reklam från Toys R Us!

Hjärntvätt

Hjärntvätt: ”Metod för förändring av människors attityder, lojaliteter och värderingar, genom t.ex. hot el. isolering.” Nationalencyklopedin, 2008.
Somliga kritiker menar att barn till feminister hjärntvättas. Jag håller med till fullo! Men enligt mig är det endast barn till feminister som har en chans att undkomma.
Jag hävdar att pojken jag beskrev i tidigare inlägg är påverkad av hjärntvätt. Han kunde inte välja den leksak som han tyckte verkade roligast p.g.a. att den var rosa. Jag tror inte han är hotad till livet eller är ovanligt isolerad. Men han ser uppenbarligen hotet av utanförskap hägra om han väljer en "tjejleksak". Typiskt fall av osäkerhet. Hade inte hans far varit så frigjord att han förmedlade att färgen inte var viktig utan att det var roligheten som spelade roll så hade pojken troligtvis fortsatt att begränsa sina valmöjligheter.


Ett annat exempel är när jag och Selda kom hem från dagis igår. Hon kom på att vi skulle skicka överraskningar till hennes kusiner. När vi satt ned vid skrivbordet sa hon efter ett tag att hon ville ha en lillasyster. Jag svarade; ”Ja ha, varför just en lillasyster? Varför inte en lillebror?” Hon satt tyst och jag frågade henne vad det är för skillnad mellan pojkar och flickor. Hon funderade ovanligt länge och sa till sist: ”De har olika kläder.” Vidare skulle hon välja färg på papper till korten som vi höll på att göra. När hon skulle välja färg till kusin Anton var det endast blå som gick för sig. Jag frågade varför blå. Hon svarade som om det var det självklaraste i världen: ”För killar gillar bara blått.”  


Ja, barn till feminister hjärntvättas. Också. Men barn till feminister lär sig åtminstone att ifrågasätta hjärntvätten. 

tisdag 17 november 2009

Julkatalogen 2009, den skulle väl INTE se ut så här i år?



Igår kväll kom min sambos bror hem till oss. Med den här: Julkatalog 2009. Han var arg och jag var förvirrad. Han hade spenderat eftermiddagen med att försöka förklara för sin fyraåriga son att det visst är okej för honom att välja den nedre leksaken om han vill. Pojken i sin tur berättade att det inte gick eftersom den var rosa och att det bara är flickor som kan ha det. Efter pappans envisa tjatande gav barnet tillslut med sig och önskade sig den nedre. Fadern var lättad över att ha fått sin son att förstå att han kan välja leksak efter hur rolig den verkar vara och inte utifrån vilken färg den har. Något pojken accepterade, i alla fall för den här gången...





Själv var jag mest förvirrad. I och med den fällande domen trodde jag inte att en sådan här julkatalog skulle dimpa ner hos folk i år. Läs Reklamombudsmannens uttalande här.  Eftersom jag själv är förskonad från reklamutskick har jag inte sett katalogen tidigare, men efter igår förstår jag mer än väl varför somliga föräldrar kastar den innan deras barn ens hinner får syn på den. Det skulle jag göra!



-”Åh! Hoppas inte Lasse blir arg för att hans favorit korv va slut...”



-”Satans fruntimmer! Tur att man har garaget!”



-”Älskling, kan du hjälpa mig med tvätten?”



-”Ähm, alltså... Jag håller på med jävligt viktiga grejer här...”



-”Okej okej, jag gör det själv. Det går ändå snabbast då!”


Två vuxna närvarar:

En som älskar barn så mycket så att hon håller på att kräkas...



...och en som tar emot en lekande flicka som annars med all sannolikhet skulle bryta nacken.


Men vilka är då intresserade av att bevara dessa könsroller? Svaret på det fick jag när jag googlade på ämnet och några artiklar på Aftonbladets hemsida dök upp. Det är intressant hur förvånad man kan bli ändå. Jag borde ju vara van och förberedd på reaktionerna men blev ändå paff när jag ögnade igenom folks kommentarer. Tack och lov finns det vettiga människor där ute, men flertalet är ju faktiskt inte riktigt kloka:


Tianlong, 24 år, Stockholm, 02 nov kl. 08:34 För det första har jag svårt att tro att ett gäng 6e klassare kom på iden att anmäla Toys r us till Reklamombudbannen. Fan, jag är jurist och inte hört talas om Reklamombudmannen! Det handlar om hjärntvätt hemma och i skolan! Om jag har ett företag som säljer hund och kattmat så vill jag knappast ha myndigheterna i hälarna för att jag har marknadsfört de som föda till två olika djur trots att båda djuren kan äta samma sak! Den här debatten handlar knappast om någon fri vilja, det handlar om att flickor skall må dåligt av att tycka om att leka med dockor och pojkar skall tycka att de är onormala om de tycker om att leka cowboy och indianer. Det hela är så vridet å sjukt att det är inte sant! Så om en flicka tycker om rosa och prinsessor så framställs det i media som att hon är hjärntvättad! Det är inte längre accepterat att pojkar är pojkar och flickor är flickor. 

Det är så dumt så jag vet inte var jag ska börja... Jag tror jag avstår till och med.


I Julkatalogen 2009 finns det trots allt hopp. Det existerar hela sju sidor med en bild på varje där flickor och pojkar leker tillsammans, med samma leksaker.
  • En bild på ett hockeyspel förmedlar att med det kan en pojke och flicka leka tillsammans.
  • En pojke får år 2009 vara med och leka "laga mat".
  • En flicka och pojke spelar dockteater tillsammans på en sida dominerad av träleksaker.
  • På sidan med gåbilar är en av de fem förarna en tjej.
  • På uppslaget som ska sälja färg är flickor och pojkar jämlika.
  • Bilderna på de goda mödrarna och deras barn, där flickor och pojkar kan spela spel och åka rutschkana. Se ovan. Om de bilderna verkligen kan räknas till plussidan?
Annars var katalogen, med sina 87 bildcollage-späckade sidor, tydlig med vad vi föräldrar förväntas köpa till våra döttrar respektive söner. Ingenting att ha, den här katalogen hamnar i pappersåtervinningen!




lördag 14 november 2009

Samtal med Kjell Mattson, Enköpingsposten.

Den 19 oktober kunde man läsa följande rubrik:
Sverige Rasade i Sixdays
-men för damerna blev det en silvermedalj
Artikeln är skriven av Kjell Mattson för Enköpingsposten.



Läs hela inlägget här!

fredag 13 november 2009

De vann mot Toys r us



Det här inspirerar inte bara barn och ungdomar att påverka, utan även oss föräldrar. Det inger hopp om att det faktiskt är möjligt. Titta på inslaget ni med!

text hämtad från www.svt.se, 13/11-09:
Killarna krigade och tjejerna poserade - helt fel tyckte skolklassen i Växjö. De anmälde till Reklamombudsmannen och fick rätt.
Nelly Psajd och Fredrik Elm gick i sjätte klass när de hade grupparbete om stereotypa könsroller. Klassen gick igenom Toys r us leksakskatalog och upptäckte flera saker som de tyckte var fel:
- Det var så mycket fel i katalogen. Tjejerna poserade och var söta medan killarna var coola, säger Nelly.
- Killarna krigade och hade smuts i ansiktet, fortsätter Fredrik.
Klassen nöjde sig inte med att diskutera katalogen. De anmälde Toys r us till Reklamombudsmannen.
- De tog upp det på möte efter möte och nu, tio månader senare, fick vi besked om att det faktiskt var könsdiskriminerande, säger Fredrik.
Så det går att förändra?
- Ja, det tycker jag att vi har bevisat genom att fälla Toys r us, säger Fredrik.
Årets katalog då?
När Reas reporter går igenom årets leksakskatalog från Toys r us tillsammans med Nelly och Fredrik tycker de att det ser bättre ut men att vissa könsstereotypa mönster finns kvar:
- Nu är det samma färg på alla sidor, men det är fortfarande så att tjejerna poserar och killarna är mer tuffa, säger Nelly.
Moa Frygell/REA

torsdag 12 november 2009

"Killarna spelar bandy..."

När jag lämnade Selda på dagis idag fick jag höra att en av fröknarna spelade innebandy med ”killarna”, som en av fröknarna utryckte det. Jag tog med mig Selda runt hörnet och vi spelade. Det var tre killar och Selda, jag och en fröken. Det var väldigt roligt. Alla stod i mål och var utespelare omvartannat. Barnen försökte passa emellan sig... När vi hade spelat klart och alla barnen skulle gå in pratade jag med några av tjejerna på gården vilka sa att de inte ville spela innebandy, att det nog inte är kul. Undrar varför? ”Killarna spelar bandy...”