fredag 5 november 2010

F-märkt!

Feministiskt Perspektiv -definitivt en F-märkt tidning!



onsdag 3 november 2010

Feminist-märkning: Videofilmer

Förra veckan när jag hämtade Selda på dagis satt hon och tittade på video med sin grupp. Nalle Puh visades och jag satt kvar och tittade med henne tills filmen var slut. Att alla karaktärerna i de filmerna är manliga är väl ingen nyhet för någon? Jag tittade mig omkring och såg hur deras bokhylla fullkomligt översvämmades med könsstereotypa videofilmer som jag absolut inte vill att Selda ska se. Så här om dagen ringde jag dagis, vilket jag skrivit om tidigare, för att uttrycka min vilja att gå igenom deras filmer och säga vilka av dessa som Selda ska få se och inte.

Idag gick jag dit. Hade med mig gröna klisterlappar med F på (som i Feminist-märkt) vilka jag skulle fästa på de filmer som är godkända. När jag kommer in är hyllans utbud en tredjedel av vad jag sett senast. Ingen i personalen sa att de hade plockat bort några filmer när jag kom på morgonen för att gå igenom dem, så först blev jag osäker och trodde att jag drömt alltihop. Men när jag frågade var de andra filmerna var började det pratas. Efter att jag ringt i måndags hade förskolläraren jag pratat med, vilken vill ha en pedagogisk mening med vilka filmer som visas, fått en anledning att gå igenom filmerna och ta bort de hon och den övriga personalen inte vill visa. Vi pratade lite grann och hon sa att Musse Pigg och Asterix hade rykt eftersom de bara slåss. När jag sa att Walt Disneys Snövit var borta sa hon att hon tyckte det stod för kultur och jag sa att för mig står det för förtryck. Men den filmen var ju ändå borttagen så det var inget problem. Jag återvände till hyllan och gick igenom de få filmer som fanns kvar.



Jag tyckte det var ganska svårt att avgöra och det bästa hade varit om Magnus och Zeb varit med också. Jag har ju inte ens sett alla filmerna själv... Jag struntade i F-märkningen och bestämde mig för att skriva en lista att lämna in istället: "Filmer Selda inte ska se", "Filmer som Selda får se" samt "Filmer vi är tveksamma till".

Filmer Selda inte ska se:
"Kvällen före julafton". För alla karaktärer är män.
"Nalle Puh" För alla karaktärer är män
OBS! Inga Walt Disney-produktioner.
Ex: "Shreck", "Pinocchio", "Djungelboken"
då kvinnor som är med i dessa filmer (om några ens är med)
alltid framställs som vackra/magiska.
Filmer som Selda får se:
"Alfons"-filmer
"Mumindalen"-filmer
SVT-produktioner
"Pippi"-filmer
Astrid Lindgrens filmer
"Bamse" (Undantag. De aktiva karaktärerna är 
män, men det är på något vis vårt kulturarv.)
"Nils Holgersson" Selma Lagerlöf var ju feminist, 
första kvinnan att få Nobelpris om jag inte missminner mig.
"Babar"-filmer

Filmer vi är tveksamma till:
"Hundhotellet" Eftersom  huvudkaraktärerna är män
och tittar man på röst-skådespelarlistan kan man
se att männen tar störst plats i denna film.
"Landet för länge sen" Bra film, men mest män.
"Tumme Lisa" Vet inte om Tumme Lisa framställs som
stark/svag/rolig/som offer (?).
Det vet ni som sett filmen bättre än jag.

Jag känner verkligen att jag behöver uppbackning från andra föräldrar för att genomföra Feminist-märkningen. Känner mig ganska ensam, även om personalen inte motsätter sig mina försök så vore det skönt med en organiserad föräldragrupp med gemensamt uppsatta mål som man kan gömma sig bakom när man känner sig osäker. Dessutom vet jag inte om jag vill att Selda ska se Babar och Bamse och jag vet inte om Nalle Puh skulle vara värre. Problemet är att alla filmer om män enbart handlar om män och de filmer som handlar om kvinnor handlar om män också. Så det blir skevt redan från början. Och så står man där vid hyllan och känner sig som ett monster som egentligen bara tycker att Pippi och Mumindalen känns riktigt okej. Och så får man för sig att Bamse är ett viktigt kulturarv?

Ytterligare ett problem som uppdagats är att alla filmer de haft och har på dagis är gåvor från föräldrar. Alltså inte genomtänkta att ha på dagis utifrån ett pedagogiskt syfte. Till och med videobandspelaren om jag förstod det rätt. Jag sa att jag skulle ge dem en DVD-spelare och att vi har några filmer som de kan få som komplement till nuvarande utbud. Men att förskolorna inte har mer resurser än att leva på allmosor är minst sagt problematiskt.

måndag 1 november 2010

-"...för vi är feminister."

Det är möjligt att kryssa i rutan "feminist". Själv alltså, även om den inte finns. Bestämmer jag nu.

Vad matas våra barn med på dagis? Jo, antingen står dem i kött-kön eller så står dem i vegetarian-kön. Båda köerna är helt okej, totalaccepterade sedan länge.

På Seldas dagis har det tittats en hel del på film de senaste månaderna. Varje gång Disney-filmer som Snövit eller Musse Pigg. Idag ringde jag till dagis och sa att vi inte vill att Selda ska se på film den här veckan för att vi är feminister och vill gärna gå igenom vilka filmer hon ska få se. På pedagogen som svarade lät det som att det jag sa var det mest normala hon hört och att personalen absolut kunde ta hänsyn till det i fortsättningen. Skitbra! Ska in på onsdag och välja och vraka. Det här blir min nya svarta: Jag kan inte ändra allt på dagis, men jag kan kräva att Selda står i feminist-kön och inte i könsrolls-kön, precis som att en av hennes dagiskompisar står i vegetarian-kön istället för i kött-kön.

Jag tänker mig att det här också ska innefatta sångsamlingen. Selda får inte sjunga fler sånger om killar än om tjejer. Är det vad pedagogerna erbjuder får Selda lämna rummet, för vi är feminister. Detta, utgår jag ifrån, kommer medföra att hela gruppen får sjunga lika många sånger om flickor som om pojkar eftersom det vore för absurt om Selda inte kunde vara med på hela samlingen, för att vi är feminister.

Det ska givetvis också gälla böcker som läses. Selda får inte höra fler böcker om pojkar än om flickor, för vi är feminister.

I och med denna, för mig revolutionerande insikt, kommer det bli lättare att säga till om det är något jag eller Zebastian inte gillar. Selda ska stå i feminist-kön, även om hon är den enda ungen som gör det just nu.