onsdag 13 oktober 2010

"Dags att besöka barnmorskan igen..."

Eftersom folket har valt en jämställdhetsminister som fortsätter förneka strukturella problem så kanske vi inte kan räkna med några större framsteg de närmaste fyra åren heller. Men små små framsteg tags.

32 veckor in i min graviditet läste vi på Vårdguidens hemsida om hur barnmorskan skulle kontrollera än det ena och än det andra och om hur hon kunde hjälpa en med olika problem och så där. Vi tyckte det lät soft. Förutom det faktumet att barnmorskor tydligen bara kunde vara en hon. Så vi skrev ett svar i artikelns feedback-ruta och till veckan efter hade de ändrat. Vecka 33 kunde vi njuta av följande text:
"Dags att besöka barnmorskan igen. Hon eller han känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta."

Fantastiskt!

2 kommentarer:

  1. Fast den viktigare frågan: Finns det någon manlig barnmorska? På min MVC, och på vårt närmaste KK, finns det då inte.

    Faktum är att när vi hade information inför förlossningen var det många som frågade - tyvärr inte för att de var intresserade av jämställdhet utan för att de var rädda att hamna hos en manlig när det var dags...

    SvaraRadera
  2. Det är ju väldigt intressant det du säger. Undrar om samma människor, som oroar sig för manliga barnmorskor, helst skulle se en manlig kirurg vid ett eventuellt akut kejsarsnitt? Troligtvis.

    SvaraRadera