torsdag 21 oktober 2010

Så, nu har jag en tröja att ha på mig de kvarvarande fyra veckorna...



-"Vet du vad det är?"

Häromdagen var jag på MVC för att få bekräftat att barnet i min mage mår bra och svara på tusen frågor om hur jag mår och vad vi har för önskemål kring förlossningen... Min barnmorska hade denna dag en praktikant som var i min ålder och som skulle vara med och klämma och känna. Helt okej tyckte jag! Hon fick i uppgift att ta reda på hur barnet låg i min mage samt att med ultraljud ta reda på hur fort bebisens hjärta slog. När jag låg där på britsen med uppkavlad tröja och hörde de snabba slagen frågade studenten om jag visste vad det var? Jag svarade något trevande: -"Hjärtat?" varpå hon skrattar och säger: "-Nej, nej... Om det blir en flicka eller pojke?!"

Är det helt självklart att jag ska förstå den frågan?

Allt tyder på att jag liksom Selda får ha förtydligande T-hirts där det framgår vad som är vad. På min ska det stå: Fråga inte om det blir en flicka eller pojke, för jag bryr mig inte.

onsdag 20 oktober 2010

Alla namn är könsneutrala!

Inom tre månader från barnets födelse ska anmälan om spädbarnets namn skickas till Skatteverket. Ett förnamn får enligt Skatteverkets hemsida inte vara sådant att det kan uppfattas som stötande eller leda till obehag för barnet. Det får inte heller ha en påtaglig efternamnskaraktär.

Vi har funderat på namn till vårt barn och försökt lista alla könsneutrala namn vi kunnat komma på för att vara säkra på att vårt barn får det namn vi till sist väljer, oavsätt vad barnets kön kan tänkas bli. Efter att ha läst på Skatteverkets hemsida och dess senaste direktiv kring beslut om förnamns lämplighet känner jag mig dock trygg. Alla namn är numer könsneutrala!:


Vet inte om det är för bra för att vara sant? Men visst borde det här innebära att om vi älskar namnet Rudolf så kommer vi få igenom det även om vi får en flicka?

onsdag 13 oktober 2010

"Dags att besöka barnmorskan igen..."

Eftersom folket har valt en jämställdhetsminister som fortsätter förneka strukturella problem så kanske vi inte kan räkna med några större framsteg de närmaste fyra åren heller. Men små små framsteg tags.

32 veckor in i min graviditet läste vi på Vårdguidens hemsida om hur barnmorskan skulle kontrollera än det ena och än det andra och om hur hon kunde hjälpa en med olika problem och så där. Vi tyckte det lät soft. Förutom det faktumet att barnmorskor tydligen bara kunde vara en hon. Så vi skrev ett svar i artikelns feedback-ruta och till veckan efter hade de ändrat. Vecka 33 kunde vi njuta av följande text:
"Dags att besöka barnmorskan igen. Hon eller han känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta."

Fantastiskt!

...och där kom bilderna