tisdag 27 oktober 2009

Erkänna, påminna, erkänna, påminna, erkänna, påminna...

Jag förstår om vissa av killarna som är medlemmar i Facebookgruppen I Zlatans Fotspår tycker att jag är konstig. De verkar behöva få bekräftat att de visst kan springa snabbare än tjejer vilket är något jag är helt ointresserad av att klocka. De har ett behov av att förklara för mig att de är tekniskt bättre, snabbare och starkare än tjejer vilket jag inte säger emot och vilket heller inte är min poäng. Det gör det bara tydligare att vi lever i en värld där mannen är norm vilken måste försvaras, en värld där männens teknik, snabbhet och styrka är idealet. Det är inte alls konstigt att de reagerar som de gör. För hur många sportjournalister har givit dem en ärlig chans att få en jämställd syn på damer och herrar? Och vem har någonsin sagt till dem att det varken har med teknik, snabbhet eller muskelmassa att göra, utan att det har med pengar, kultur och massmedia att göra. Och vem har någonsin erkänt för dem att fotbollsvärlden för män enbart existerar för att män bestämt att den ska få finnas och att det inte spelar någon som helst roll hur tekniskt kunniga, snabba eller starka damerna än skulle vara, damerna skulle inte komma fram i ljuset så länge dessa män inte vill att de ska synas.

Den 19 oktober kunde man läsa följande rubrik:
Sverige Rasade i Sixdays
-men för damerna blev det en silvermedalj
Artikeln är skriven av Kjell Mattson för Enköpingsposten.

I denna artikel framgår det tydligt vad som är Sverige och vad som är damer. Rubriker som dessa spär på den kultur vi lever i och det samhälle som uppfostrar oss alla, inklusive killarna i facebookgruppen nämnd ovan, vad vi ska tycka och tänka. Ännu en gång får jag som läsare bekräftat att det är mannen som är norm.

Skulle världen se annorlunda ut. Att det var kvinnorna som var normen. Att det var damlag som stod i centrum, att det var damfotbollen som hade sponsorer med miljoner, då hade man sagt att herrarna inte skulle kunna jämföras med damerna, männen har generellt bredare axlar ju. De är inte lika smidiga och så är de ofta längre än tjejerna också... Troligtvis skulle ingen heller säga att det har att göra med att damfotbollen är bättre marknadsförd just för att kvinnorna tyckte att det var roligare med damfotboll och därför blev det en större industri och nu finns det massa pengar att tjäna på den...

Det har blivit allmänt accepterat att det är männens prestationer som ger Sverige sin rang internationellt och att det är bilder på manliga fotbollsspelare på chipspåsar som vi ska köpa. Det har givetvis bara med pengar att göra. Marknadsför vilken produkt som helst och den kommer troligtvis bli känd, oumbärlig och folkkär om du gör det på rätt sätt. Herrfotbollen har under årtionden marknadsförts i medier, genom produkter och talesmän och är därför större än damfotbollen. Så enkelt är det.

Det första vi ska göra nu är att erkänna att det har med pengar och marknadsföring att göra. Att det är en del av vår kultur att heja fram herrar i alla möjliga lagsporter och att damerna får mindre plats. Att det inte handlar om axelbredd eller muskelmassa utan att det handlar om en kultur, invanda mönster och föråldrade förhållningssätt till damer och herrar. Sedan ska vi ständigt påminna varandra när vi märker att vi håller på att glömma bort. Precis som jag påminde Kjell Mattson som utan att tveka höll med mig om att det var en klumpig rubriksättare som likställde herrarna med Sverige och som nämnde damerna som en sekundär angelägenhet.

Jag tror att vi kommer en bit på vägen om vi ständigt gör det här; erkänner och påminner. Det är mitt förslag på hur vi ska komma någon vart med att likställa damer och herrar i sportbladen. Det är mitt recept på hur vi ska kunna ge kommande generationer möjligheterna att utvecklas i vilken sport de än skulle vara intresserade av, utan att allmänheten, media eller vi själva ska antyda och tycka ihjäl deras ambitioner. Det här hoppas jag att killarna i Facebookgruppen I Zlatans Fotspår kommer förstå en dag, även om ingen kan begära att de ska hänga med i resonemanget redan nu.


Samtal med Kjell Mattson, Enköpingsposten.


Detta har hänt:
Jag har förstått att en serie som heter I Zlatans Fotspår sänds i SVT.
Jag har tyckt att det är fel att det bara är killar i programmet och sagt det till SVT utan att få respons.

onsdag 21 oktober 2009

Rösta!

Vem vill du ska bli ny förbundskapeten för fotbollsherrarna? Rösta här!

När ni ändå är inne på sportens förstasida kan ni räkna antalet kvinnor som omnämns i förhållande till män.

Tillsist kan ni läsa den här artikeln och få bekräftat att ni inte är ensamma om att tro att en kvinna kan leda herrar till framgång.

söndag 18 oktober 2009

Detta är ett öppet brev skickat till SVT, den 18/10 -09

Hej, har försökt få svar från SVT Sport via Facebookgruppen; I Zlatans fotspår, med det har varit knäpptyst förutom att de accepterat min vänförfrågan. Jag undrar hur det är möjligt att SVT sänder ett så extremt tydligt diskriminerande TV-program som exkluderar kvinnliga spelare i samma region. Och när ska ni ta ansvar och säga att det var fel att producera detta och sluta sända serien? Jag menar Herre Gud! Det är väl bättre att ni erkänner att det är ett stort misstag och rättar till det än att ni låter denna glorifireing av män som selar boll får fortsätta, medan kvinnor som spelar med samma boll fortsätter falla i total glömska! Skärp er!! 




Vill ni också ställa frågor till SVT? Fråga här!

Vad är grejen med denna svart-vit mönstrade runda boll?



Anders Svensson har en otydlig men bestämd uppfattning. Lyssna här!

Min spontana tanke är denna: Det är väl samma regler som ska användas, samma laganda som ska förmedlas och samma mål som ska uppnås, dvs. att vinna! Det är väl inte två helt olika sporter? Damfotboll är på amatörnivå för att de som utövar den inte kan försörja sig på den, men om de skulle kunna leva på sin sport skulle den kallas professionell. Skulle det vara helt olika sporter skulle man ju kunna välja om man ville spela damfotboll eller herrfotboll, precis som man kan välja om man vill spela basket eller handboll! Det är klart att det är samma sport. Skillnaden är den att i damfotboll får bara kvinnor vara med och i herrfotboll får bara herrar vara med. Det som skiljer är den fysiska skillnaden på vissa män och vissa kvinnor vilken gör att de inte kan spela med varandra. Men observera. Vilket jag ofta tycker glöms bort när man pratar om det här. Det låter som att alla män är starkare än kvinnor. Det är inte alla män som platsar heller, för de är för små och klena. Och det finns kvinnor som knäcker män för de är starkare och större! Så nej, alla män är inte per automatik större och starkare än alla tjejer. Men visst, spelar man fotboll på elitnivå och tränar jävligt hårt så är det troligtvis stor skillnad på de männens och de kvinnornas resultat som gör det svårt för de kvinnorna att vara på samma nivå som de männen. Men som Pia Sundhage säger, hon ska inte spela själv, hon ska leda ett lag. 

Selda hade kanske rätt: "Det är bara stora killar som kan spela fotboll!"

Det finns stöd för feministiska föräldrar!



måndag 12 oktober 2009

Följ nio av de största pojkfotbollstalangerna i Malmö regionen?

Eller inte!

I Zlatans fotspår är ett intiativ taget av Zlatan själv. Det sänds på SVT men tack och lov inte på bästa sändningstid...

Programinformation:
"Zlatans juniortränare Ola Gällstad och Johnny Gyllensjö har plockat ut några av de största unga pojkfotbollstalangerna i Malmötrakten. Vem har bästa tekniken, fysiken, spelförståelsen, mentala styrkan och inte minst motivationen att lyckas i den stora fotbollsvärlden? En vinnare utses och belönas med en resa till Barcelona och ett möte med Malmös store son, Zlatan Ibrahimovic."


Jag vet inte, men det måste väl finnas tjejer som spelar fotboll i Malmö eller? Och de gillar säkert också Zlatan? Och varför skulle inte de kunna vara med i den här programserien. Det förstår jag faktiskt inte.

frågor & svar om serien förklaras varför inte tjejer är med i serien:
"Det är svårt att på ett rättvist sätt jämföra killar och tjejer i den här åldern." Och med den meningen har man legitimerat att inga framstående kvinnliga spelare lyfts fram? Eller vaddå?! Jag fattar inte. Sen när jämför man manliga och kvinnliga spelare? Eftersom det finns Damfotboll och riktig fotboll trodde jag att man inte jämförde tjejer och killar. Så varför skulle man göra det i det här programmet? Det är väl bara att peppa ungdomarna i teknik, fysik, mental styrka och allt det där och sedan den som klarar sig bäst i sin respektive fotbollsvärld, oavsätt om den är för damer eller herrar, vinner.

Där hade vi haft ett program värt att sändas i TV.