måndag 4 april 2011

Motvallstjejer

Ett effektivt sätt att komma ur bebisbubblan är att ta en gratis prenumeration av DN. I kulturdelen idag ger Sverker Lenas oss en recension av tre nya bilderböcker för barn. Han beskriver tre böcker som alla handlar om bestämda flickor som säger vad de tycker och inte accepterar att bli tystade. Han avslutar recensionen med: "Att tjejer skulle ta lika självklar plats i verkligheten som i bilderboken är föga troligt, men Lilla My lär i vilket fall le i sin himmel åt dagens alla retfulla motvallstjejer*. Snälla flickor får inte vara med i bilderböcker."


Den sista meningen, där han kort och gott deklarerar att snälla flickor inte får vara med i bilderböcker är en ren lögn. En barnboksrecensent borde ha en god insikt i hur flickor och pojkar allt för ofta avbildas i böcker. Påståendet att det är föga troligt att tjejer skulle ta en lika stor plats i verkligheten känns som taget ur luften och jag begriper inte vad han bygger det på, mer än på sina egna fördomar. Fördomar som kanske bygger på de barnböcker han själv matats med, vilka sannolikt allt för ofta handlat om just passiva flickor som tecknats i bakgrunden.


Ett uttryck Sverker Lenas lärt mig idag:
*Motvallskärring är ett uttryck på svenska, vilket lär härstamma från en anekdot som är först känd från 1931Motvalls käring är den som alltid tycker tvärtemot. Herr Motvall och hans fru råkade i livlig dispyt över frågan om man skär eller klipper havre. När hustrun vägrade ge med sig tryckte maken ner henne under vattnet, vilket dock inte fick henne att ge med sig: Det sista livstecknet från hustrun var att med fingrarna simulera en klippande rörelse. Enligt Wikipedia.


Boktips:
"Snurran på dagis" av Eva Bergström, Bonnier Carlsen
"Stor-Emma" av Lisen Adbåge, Natur & Kultur
"Leni blir en bebis" av Emma Adbåge, Rabén & Sjögren