fredag 2 juli 2010

-"Hon ser ut som en kille", Gammelfarmor

Nu är det bevisat. Det är allmänt vedertaget att pojkar kan ha rosa strumpor men inte att flickor kan ha kort hår. Igår var jag och Selda på Synsam för att kolla in solbrillor till henne. Hon var iförd sin undercoverpolis-outfit (blå t-hirt och blå mjukisbyxor), rosa strumpor och röda tygskor. Expediten tog fram flera exemplar, men ingen av de med rosa bågar föreslogs. Hon trodde med all sannorlikhet att Selda var en pojke och handlade därefter. Jag förvånades över skillnaden på bemötandet Selda fick, jämfört med när hon hade sina långa, ljusa korkskruvar ringlandes ner på ryggen.

Sedan Selda klippes kort har hon, minst en gång per dag, fått höra att hon ser ut som en pojke. Igår t.ex. när Magnus lämnade Selda på dagis kom en mamma fram och frågade om hon hette Daniel, för hennes son tyckte att hon var så lik en kompis till honom som hette så. Det tycker inte jag var så konstigt. Men Magnus hade blivit lite irriterad plus att vi båda börjar bli oroliga om Selda mår bra av att folk dagligen tar sig rätten att säga att hon ser ut som det ena eller andra. Det sker varje dag. Och det är absolut inte bara barn. Häromdagen när vi var på väg in till stan träffade vi en bekant, 30+, som när han förstod att Selda var en flicka sa det till henne flera gånger, skrattandes.-"Jag trodde du var en pojke! Ho ha hi, Selda, jag trodde du var en pojke, hör du det?!"  Jag vet inte om Selda hörde, men hon ignorerade honom.

För ett par veckor sedan såg jag mig som tvingad att ordna denna tröja. Hon har inte använt den ute bland folk än, så jag vet inte hur folk reagerar. Jag undrar om människor fattar att texten stämmer bättre än deras egna fördomar. Det återstår att se.

Bild på tröjan kommer snart.