torsdag 27 maj 2010

SL's svar ang. Telefonplans tunnelbanestation

SL's svar ang. mitt förslag. Får kontakta Bo Samuelsson och föreslå ett samarbete helt enkelt:

Datum:  Mon, 17 May 2010 18:13:19 +0200 [17.05.2010 18:13:19 CEST]
Från:  Eva-Britt.Gullers@sl.seLägg till i adressbok (Eva-Britt.Gullers@sl.se) Sweden
Till:  lovisa@addmanagement.seLägg till i adressbok (lovisa@addmanagement.se)
Ärende:  SV: Telefonplans tunnelbanestation

Hej!
Tack för ditt mejl om önskemål att som konstnär komplettera konsten på tunnelbanestation Telefonplan.

Bo Samuelsson har upphovsrätten till verket, vilket gör det omöjligt för en annan konstnär att genomföra något slag av komplettering. Om en sådan ska göras, är det således Bo Samuelsson som kommer att tillfrågas. Någon komplettering är emellertid inte aktuell, och därmed finns heller inga medel till en sådan avsatta i vår budget.

Vänliga hälsningar
Eva-Britt Gullers

_______________
Eva-Britt Gullers
SLs konstverksamhet

AB Storstockholms Lokaltrafik
Marknad
Kommunikation
SE-105 73 Stockholm
Besöksadress: Lindhagensgatan 100
Telefon: 08-686 1497 Fax: 08-686 1591
eva-britt.gullers@sl.se
sl.se

måndag 3 maj 2010

-"Jag tycker inte om dig för du är tjej."

Om jag traskar in på min arbetsplats en morgon och det första jag möts av är en manlig kollega som säger till mig: ”Jag tycker inte om dig, för du är tjej.” Vad har jag för rättigheter då?
Idag när Magnus lämnade Selda på dagis sa Selda redan i hallen att en kille i hennes grupp inte tycker om henne för att hon är tjej. Magnus sa: -”Då får du säga till honom att du inte tycker om honom när han säger så och gå leka med en annan människa.” När Selda fått av sig dojjor och jacka och de gått in i korridoren möts hon av just denna kille som direkt säger: Jag tycker inte om dig, för du är tjej.” Selda svarade: ”Jag tycker inte om dig när du säger så där” och stannade kvar och pratade med honom medan Magnus stod bakom henne. Pojken hade blivit stum och inte vetat vad han skulle säga.
När Magnus kom hem och tänkt några varv till på händelsen ringde han pedagogerna och berättade vad som hänt. Hon som tog samtalet sa att sådant förekommer inte på dagis men att de skulle ta upp det.
Sådant förekommer inte? Om en förälder ringer och säger att en av de blygaste och mest tillbakadragna killarna på dagis börjat säga att han inte tycker om tjejer för att dem är tjejer kan man snabbt räkna ut att det är en kultur som råder. Särskilt eftersom denna kille sedan Sela och han började på dagis stått varandra mycket nära. 
Sådant förekommer inte?
Jag tycker det var jättebra att Selda sa att hon inte tyckte om att bli pratad till på det viset, men jag är övertygad om att den enda anledningen till att hon visste vad hon skulle säga var för att Magnus sagt det till henne precis innan. En 4-åring ska inte behöva försvara sig mot sådana här påhopp. Det ska pedagogerna stå för. Pedagogerna bör underrätta föräldrar om den rådande kulturen och be dem prata med sina barn om dessa frågor som ett komplement till pedagogernas egna arbete på förskolan. 
Jag undrar när förskolan ska ta situationen på allvar och sluta acceptera att pojkar säger och gör saker bara för att de är pojkar samtidigt som de lär flickorna att de inte får slå tillbaka eller ger dem verktyg för att verbalt ge fly-kicks. Det blir väldigt snett och resultatet att flickor tar skit och pojkarnas handlingar inte får kosekvenser på pojkarna själva.