tisdag 19 januari 2010

Fotoutställning på Mariatorgets tunnelbana just nu.

"De är alla tagna vid Slussen 1952." Jag skulle säga att de alla är tagna på män vid Slussen 1952. Nu får SL lugna ner sig, har vi inte sett tillräckligt många män i hatt från den tiden? Svaret är: Jo det har vi!

Titta här eller åk till Mariatorgets tunnelbana och beskåda. Min fråga till SL är: Var är de arbetande kvinnorna? Och eftersom de inte avbildats, varför väljer ni att hänga upp fotona?

onsdag 13 januari 2010

-"Nalle-Maja stor!"

"Nalle-Maja stor" är något Selda har börjat säga sedan ett par månader tillbaka. Jag har frågat runt men ingen verkar veta var det kommer ifrån. Oavsätt är det ett roligt alternativ till "Bamse stor". 
Selda sätter "Nalle-Maja" framför allt hon vill understryka. T.ex: "Nalle-Maja gott!", "Nalle-Maja roligt!" eller "Nalle-Maja stort!"

lördag 2 januari 2010

Gott nytt år?

Inför det nya året och det nya decenniumet kan det vara på sin plats att reda ut och bli påmind om vissa saker. Den här texten (2006) tycker jag summerar problem och motstånd på ett tydligt sätt. Oavsätt om man vill förändra sig själv, sin arbetsplats eller sina barns dagis är det här bra att läsa och luta sig mot: LÄS!


Ett axplock på vad texten tar upp:

Förtydligande av härskartekniker som t.ex "Dubbel bestraffning" vilket både män och kvinnor utsetts för samt exempel bekräftartekniker som utrotar dem:
Dubbelbestraffning innebär att oavsett hur du gör är det fel. Kvinnor uppmanas ofta att säga ifrån; det är deras eget fel att de inte hörs, men när de väl säger ifrån får de istället höra att de är bråkiga, okvinnliga, har mens eller andra nedsättande kommentarer. Att bli straffad oavsett hur man än gör, kan leda till att man lägger ner all tid och energi på att försöka »göra rätt«. Det betyder att man låter andra människor tala om och bestämma hur man är. Man blir maktlös.

Exempel på klassiska fördomar som talar mot ett aktivt jämställdhetsarbete och hur man kan bemöta dem:
"Jämställdhetssnacket är passé" eller "Jämställdhet, det var ju nåt som var modernt på typ 70-talet, det är ju inte aktuellt nu« eller »Jamen det här med jämställdhet, det är ju nåt som sker naturligt nu för tiden". Då kan man säga som Gertrud Åström, utredare: "Inget är onaturligare än jämställdhet, för det har aldrig funnits..!"

Exempel på fakta:
Forskarnas slutsats är att det inte finns någon könssegregering när det gäller män. De behöver inte kämpa för att ta sig in på kvinnoområden. När män söker sig till ett kvinnligt yrke anses det höja yrkets status, medan kvinnornas inmarsch inom traditionellt manliga yrken som läkare, lärare och journalist anses ha sänkt deras status. Det är alltid mannen som är norm.

I Socialförsäkringsboken 2004, utgiven av Riksförsäkringsverket, framgår att män och kvinnor behandlas olika även av Försäkringskassan.
• Det läggs större kraft på att finna rehabiliteringsåtgärder för män än för kvinnor.
• Utbudet av åtgärder är större för män än för kvinnor.
• Kvinnor och män lämnar egna förslag på rehabilitering i lika hög grad, men kvinnor får sämre gehör för sina förslag.
• Kvinnor som ställer krav riskerar att betraktas som besvärliga och påstridiga, medan mäns krav anses som rättmätiga och bör tillgodoses.

Exempel på människors olika inställning till ämnet och slutsats:
Det är viktigt att förstå att kvinnors inställningar i jämställdhetsfrågan är strategier för att överleva, eller för att ta sig fram i den mansdominerade verkligheten.

Lycka till!


By the way, så här såg debatten ut 1984. Inte helt olik den 2009. Hur kommer den se ut i år? TITTA!